Jadłospis dekadowy zimowy

Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych.
Skład posiłków skomponowano tak, aby dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami.

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

1.

Pieczywo słonecznikowe i razowe z masłem śmietankowym i roślinnym, wędlina, ogórek kiszony, herbata z cytryną
Owoc

Zupa kalafiorowa (kalafior, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, jogurt grecki, masło, przyprawy)  naleśnik z masą serową i owocową(mąka, jaja, mleko, woda gazowana, olej, twaróg półtłusty, jabłka) z bitą śmietaną,  kompot wieloowocowy

Płatki ryżowe na mleku 2% ( owsianym), chałka z dżemem

 

2.

STÓŁ SZWEDZKI
Pieczywo białe, słonecznikowe i razowe, masło śmietankowe i roślinne, wędlina, ser żółty, jajko na twardo, mix warzyw herbata z cytryna owoc

Zupa chłopska ( zacierka, marchew, seler, pietruszka,  masło, przyprawy) makaron z sosem mięsnym ( makaron, łopatka, ratatui, koncentrat pomidorowy)  100% sok pomarańczowy

    

Budyń  śmietankowy (budyń, mleko 2% i owsiane ) wafle ryżowe

                                            

3.

Zupa mleczna z dyni (mleko 2% i owsiane, dynia) bułka drożdżowa
Owoc

 
Zupa fasolowa (fasola, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy) kotlet siekany drobiowy(filet z kurczaka, jaja, mąka pszenna i ziemniaczana, natka pietruszki, włoszczyzna, majonez, olej)  ziemniaki, surówka z tuszonej mini marchewki, kompot truskawkowy Pizza z szynką ( mąka, jaja, drożdże, mleko, szynka, ser żółty, ketchup), herbata z cytryną

4.

Bułka wrocławska z masłem śmietankowym i roślinnym jajko na twardo (wędlina) herbata z cytryną owoc

Zupa barszcz biały (biała kiełbasa, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy, jogurt naturalnym) ,pulpety (łopatka, jaja, kasza manna) w sosie koperkowym( mąka, woda koper) kasza kus kus perłowa, surówka z czerwonej kapusty, kisiel wiśniowy

Kasza manna na gęsto z syropem (kasza manna, mleko 2% i owsiane, syrop malinowy), podpłomyki, herbatniki

5.

Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym i roślinnym pasta rybna / paprykarz -wyrób własny herbata owocowa, owoc Zupa pomidorowa (koncentrat pomidorowy, marchew, seler, pietruszka,  przyprawy, masło, jogurt, śmietana) kotlet ziemniaczany z mięsem  (ziemniaki, mąka pszenna, ziemniaczana, jaja) lub kotlet jajeczny  (jaja na twarda i surowe ,bułka tarta) surówka z kiszonej lub białej kapusty, kompot wieloowocowy

Ryż na mleku (mleko owsiane dla bez mlecznych) bułka sznytka z masłem śmietankowym i roślinnym, miód

 

6.

Pieczywo białe, słonecznikowe, razowe z masłem śmietankowym i roślinnym,  polędwica, ogórkiem herbata z  cytryną, owoc

Zupa szczawiowa (szczaw, jajko na twardo, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, jogurt nat., przyprawy, jogurt, śmietana)

serniczki ( twaróg półtłusty, jaja, mąka, proszek do pieczenia, olej) z bitą masą śmietaną (makaron z musem jabłkowym dla bez mlecznych) kompot wieloowocowy

Müsli na mleku (mleko 2% i owsiane) bułka swojska z masłem śmietankowym i roślinnym miód

 

7.

STÓŁ SZWEDZKI
Pieczywo białe, słonecznikowe, razowe, masło śmietankowe i roślinne, kabanosy jajko na twardo, ser mini  mozzarella, wędlina, mix warzyw, owoc

Zupa grochowa (groch, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy, masło) kotlet mielony wieprzowy (łopatka, jaja, bułka tarta, olej) ziemniaki,  surówka z

buraczków na ciepło, sok jabłkowy 100%

Zupa mleczna z makaronem   bułka zwykła z masłem śmietankowym i roślinnym, dżem

 

8.

Tosty na ciepło ( tosty, masło śmietankowe i roślinne, wędlina ser żółty, ketchup) kawa Inka

warzywa do pochrupania

Zupa meksykańska z mięsem (łopatka, fasola czerwona i biała, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, jogurtem, przyprawy) bitki wieprzowe w sosie własnym (schab wieprzowy) kolorowy makaron surówka colesław z białej kapusty kompot wieloowocowy

Tarta jabłkowa (mąka, jaja, proszek do pieczenia, cukier, masło, jabłka)

9.

Płatki owsiane na mleku bułka zwykła z masłem śmietankowym i roślinnym dżem  herbata z malinowa

Zupa krupnik( kasza jęczmienna, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki przyprawy, masło śmietankowe) pierogi z nadzieniem mięsnym (mąka, woda, sól, jaja, łopatka, włoszczyzna) /kopytka ziemniaczane z  mięsem (ziemniaki, jaja, łopatka, włoszczyzna) surówka z białej rzodkwi kompot z rabarbaru

Galaretka owocowa, chrupki smakowe (ciastka)

10.

Kakao nat. na mleku (mleko owsiane dla bez mlecznych), paluch wyborowy z masłem śmietankowym i roślinnym  twarożek homogenizowany (wędlina)

Barszcz czerwony (buraki, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy, jogurt nat.,masło śmietankowe) kotlet rybny z ziemniakami surówka z kiszonej kapusty kompot wieloowocowy

Gofry z cukrem pudrem / ciasto-wyrób własny

 

Owoce: jabłko, gruszka, śliwki,winogrona, mandarynki, kiwi
Owoce suszone: rodzynki, morele, śliwka suszona, żurawina, pestki dyni i słonecznika
Do picia  - woda niegazowana w każdej sali

JADŁOSPIS MOŻE ULEC MODYFIKACJI  za zgodą Dyrektora



Sprawdzanie folderu w poszukiwaniu zdjęć ... OK.
porcja warzyw owoce cebulaki pierogi własnej roboty szwedzki stół