Jadłospis dekadowy zimowy
Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych.
Skład posiłków skomponowano tak, aby dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami.
|
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
---|---|---|---|
1. |
Pieczywo słonecznikowe i razowe z masłem śmietankowym i roślinnym, wędlina, ogórek kiszony, herbata z cytryną |
Zupa kalafiorowa (kalafior, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, jogurt grecki, masło, przyprawy) naleśnik z masą serową i owocową(mąka, jaja, mleko, woda gazowana, olej, twaróg półtłusty, jabłka) z bitą śmietaną, kompot wieloowocowy |
Płatki ryżowe na mleku 2% ( owsianym), chałka z dżemem
|
2. |
STÓŁ SZWEDZKI |
Zupa chłopska ( zacierka, marchew, seler, pietruszka, masło, przyprawy) makaron z sosem mięsnym ( makaron, łopatka, ratatui, koncentrat pomidorowy) 100% sok pomarańczowy
|
Budyń śmietankowy (budyń, mleko 2% i owsiane ) wafle ryżowe
|
3. |
Zupa mleczna z dyni (mleko 2% i owsiane, dynia) bułka drożdżowa |
Zupa fasolowa (fasola, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy) kotlet siekany drobiowy(filet z kurczaka, jaja, mąka pszenna i ziemniaczana, natka pietruszki, włoszczyzna, majonez, olej) ziemniaki, surówka z tuszonej mini marchewki, kompot truskawkowy | Pizza z szynką ( mąka, jaja, drożdże, mleko, szynka, ser żółty, ketchup), herbata z cytryną |
4. |
Bułka wrocławska z masłem śmietankowym i roślinnym jajko na twardo (wędlina) herbata z cytryną owoc |
Zupa barszcz biały (biała kiełbasa, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy, jogurt naturalnym) ,pulpety (łopatka, jaja, kasza manna) w sosie koperkowym( mąka, woda koper) kasza kus kus perłowa, surówka z czerwonej kapusty, kisiel wiśniowy |
Kasza manna na gęsto z syropem (kasza manna, mleko 2% i owsiane, syrop malinowy), podpłomyki, herbatniki |
5. |
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym i roślinnym pasta rybna / paprykarz -wyrób własny herbata owocowa, owoc | Zupa pomidorowa (koncentrat pomidorowy, marchew, seler, pietruszka, przyprawy, masło, jogurt, śmietana) kotlet ziemniaczany z mięsem (ziemniaki, mąka pszenna, ziemniaczana, jaja) lub kotlet jajeczny (jaja na twarda i surowe ,bułka tarta) surówka z kiszonej lub białej kapusty, kompot wieloowocowy |
Ryż na mleku (mleko owsiane dla bez mlecznych) bułka sznytka z masłem śmietankowym i roślinnym, miód
|
6. |
Pieczywo białe, słonecznikowe, razowe z masłem śmietankowym i roślinnym, polędwica, ogórkiem herbata z cytryną, owoc |
Zupa szczawiowa (szczaw, jajko na twardo, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, jogurt nat., przyprawy, jogurt, śmietana) serniczki ( twaróg półtłusty, jaja, mąka, proszek do pieczenia, olej) z bitą masą śmietaną (makaron z musem jabłkowym dla bez mlecznych) kompot wieloowocowy |
Müsli na mleku (mleko 2% i owsiane) bułka swojska z masłem śmietankowym i roślinnym miód
|
7. |
STÓŁ SZWEDZKI |
Zupa grochowa (groch, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy, masło) kotlet mielony wieprzowy (łopatka, jaja, bułka tarta, olej) ziemniaki, surówka z buraczków na ciepło, sok jabłkowy 100% |
Zupa mleczna z makaronem bułka zwykła z masłem śmietankowym i roślinnym, dżem
|
8. |
Tosty na ciepło ( tosty, masło śmietankowe i roślinne, wędlina ser żółty, ketchup) kawa Inka warzywa do pochrupania |
Zupa meksykańska z mięsem (łopatka, fasola czerwona i biała, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, jogurtem, przyprawy) bitki wieprzowe w sosie własnym (schab wieprzowy) kolorowy makaron surówka colesław z białej kapusty kompot wieloowocowy |
Tarta jabłkowa (mąka, jaja, proszek do pieczenia, cukier, masło, jabłka) |
9. |
Płatki owsiane na mleku bułka zwykła z masłem śmietankowym i roślinnym dżem herbata z malinowa |
Zupa krupnik( kasza jęczmienna, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki przyprawy, masło śmietankowe) pierogi z nadzieniem mięsnym (mąka, woda, sól, jaja, łopatka, włoszczyzna) /kopytka ziemniaczane z mięsem (ziemniaki, jaja, łopatka, włoszczyzna) surówka z białej rzodkwi kompot z rabarbaru |
Galaretka owocowa, chrupki smakowe (ciastka) |
10. |
Kakao nat. na mleku (mleko owsiane dla bez mlecznych), paluch wyborowy z masłem śmietankowym i roślinnym twarożek homogenizowany (wędlina) |
Barszcz czerwony (buraki, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy, jogurt nat.,masło śmietankowe) kotlet rybny z ziemniakami surówka z kiszonej kapusty kompot wieloowocowy |
Gofry z cukrem pudrem / ciasto-wyrób własny
|
Owoce: jabłko, gruszka, śliwki,winogrona, mandarynki, kiwi
Owoce suszone: rodzynki, morele, śliwka suszona, żurawina, pestki dyni i słonecznika
Do picia - woda niegazowana w każdej sali
JADŁOSPIS MOŻE ULEC MODYFIKACJI za zgodą Dyrektora