Jadłospis dekadowy JESIENNY
Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych.
Skład posiłków skomponowano tak, aby dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami.
|
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
---|---|---|---|
1. |
Zupa mleczna (mleko pasteryzowane 2% tłuszczu ) na mleku zwykłym i owsianym z płatkami jaglanymi, bułka graham z masłem i serkiem śmietankowym, dżem owocowy |
Kapuśniak (marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, por,masło, przyprawy, kapusta biała) gulasz z szynki ( mięso wieprzowe) z kaszą bulgur, surówka z marchwi i pora
|
Jabłko/gruszka zapiekane z miodem i płatkami migdałowymi, herbatniki bez cukru
|
2. |
STÓŁ SZWEDZKI |
Zupa pomidorowa ( koncentrat pomidorowy, marchew, seler, pietruszka, masło, przyprawy, śmietana 18%) kotlet pożarski panierowany (filet z kurczaka, jaja, bułka tarta, przyprawy) ziemniaki, buraki z jabłkiem, kompot z wiśni
|
Ciasto ze śliwkami ( mąka, olej, jaja, proszek do pieczenia, śliwki) kawa Inka na mleku zwykłym i owsianym słodzona miodem
|
3. |
Zupa mleczna (mleko 2%/mleko i owsiane), bułka sezamowa z masłem i dżemem |
Zupa z czerwonej soczewicy (koper, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy, soczewica) pulpeciki a la gołąbki ( szynka wieprzowa/łopatka wieprzowa, sól, pieprz, jaja, bułka tarta) z ryżem, ogórek małosolny, kompot owocowy
|
Pieczywo białe słonecznikowe, razowe z masłem , jajka na twardo z majonezem i szczypiorkiem ( wędlina dla bezmlecznych)
|
4. |
Chleb z pastą jajeczną ze szczypiorem lub kanapka z wędliną i jajkiem, owoc |
Zupa porowa (masło, ziemniaki, por, marchew, pietruszka, przyprawy, śmietana 18%) z grzankami, paszteciki z mięsem (mięso wieprzowe, jaja, mąka, bułka tarta, przyprawy) surówka z kapusty pekińskiej z papryką i koperkiem, sok tłoczony 100% |
Kasza jaglana na mleku zwykłym i owsianym z bakaliami i gruszką
|
5. |
Bułka żytnia z pasztetem drobiowym, ogórek kiszony, herbata czarna słodzona miodem
|
Barszcz ukraiński ( fasola biała, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki,por, przyprawy, śmietana 18%) kotlety rybne z fileta ( morszczuk bez skóry, jaja,bułka tarta, przyprawy), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej lub rzepa, kisiel
|
Chałka z masłem, koktajl bananowy na mleku zwykłym i owsianym
|
6. |
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi na mleku zwykłym i owsianym, bułka pełnoziarnista z masłem i dżemem owocowym |
Zupa jarzynowa z cieciorką (ziemniaki, warzywa, przyprawy, włoszczyzna), spaghetti z sosem bolońskim ( mięso wieprzowe, sos pomidorowy, warzywa, przyprawy) makaron, kompot owocowy
|
Bułka grahamka z masłem, ,szynką i serem żółtym, sałata, pomidor herbata miętowa z miodem i cytryną |
7. |
STÓŁ SZWEDZKI |
Zupa ogórkowa ( marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy, masło, ogórki) kolorowy kociołek (filet z kurczaka, papryka, pieczarki, marchew,przyprawy) ryż paraboliczny kompot wieloowocowy |
Placuszki drożdżowe z jabłkiem cukier puder, kakao na mleku zwykłym i owsianym
|
8. |
Jajecznica ze szczypiorkiem ( dzieci bezmleczne - kanapka z wędliną i pomidorem) herbata czarna słodzona miodem owoc |
Rosół z makaronem ( marchew, seler, pietruszka, przyprawy, bulion z drobiu) podudzie z kurczaka ziemniaki, marchewka z groszkiem kompot rabarbar |
Jogurt domowy, bułka swojska lub cynamonka, mleko owsiane - dzieci bezmleczne |
9. |
Zupa mleczna na mleku zwykłym i owsianym z makaronem literki, bułka z ziarnami i ser żółty owoc |
Zupa krem z dyni ( dynia marchew, seler, pietruszka, ziemniaki przyprawy, śmietana 18%, pestki słonecznika prażone) polędwiczki w sosie własnym lub karkówka, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot z wiśni |
Pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami, chleb baltonowski i żytni z ziarnami, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem |
10. |
Pieczywo białe, chleb żytni z ziarnami i pastą z tuńczyka lub makreli, ogórek kiszony herbata z cytryną, owoc |
Zupa pieczarkowa (pieczarki marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy, masło śmietankowe) kluski serowe z musem truskawkowym ( dzieci bezmleczne makaron z prażonym jabłkiem) kompot wieloowocowy |
Płatki kukurydziane lub musli na mleku zwykłym i owsianym, bułka z kruszonką
|
Owoce: jabłko, gruszka, śliwki,winogrona, mandarynki, kiwi
Owoce suszone: rodzynki, morele, śliwka suszona, żurawina, pestki dyni i słonecznika
Do picia - woda niegazowana w każdej sali
JADŁOSPIS MOŻE ULEC MODYFIKACJI za zgodą Dyrektora