Jadłospis dekadowy JESIENNY

Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych.
Skład posiłków skomponowano tak, aby dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami.

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

1.

Zupa mleczna (mleko pasteryzowane 2% tłuszczu ) na mleku zwykłym i owsianym z płatkami jaglanymi, bułka graham z masłem i serkiem śmietankowym, dżem owocowy
Owoc

Kapuśniak (marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, por,masło, przyprawy, kapusta biała) gulasz z szynki ( mięso wieprzowe) z kaszą bulgur, surówka z marchwi i pora
sok tłoczony 100%

 

Jabłko/gruszka zapiekane z miodem i płatkami migdałowymi, herbatniki bez cukru

 

2.

STÓŁ SZWEDZKI
chleb wieloziarnisty i żołnierski, masło śmietankowe i roślinne, wędlina, ser żółty, jajko na twardo, mix warzyw herbata owocowa

owoc

Zupa pomidorowa ( koncentrat pomidorowy, marchew, seler, pietruszka,  masło, przyprawy, śmietana 18%) kotlet pożarski panierowany  (filet z kurczaka, jaja, bułka tarta, przyprawy) ziemniaki, buraki z jabłkiem, kompot z wiśni

 

Ciasto ze śliwkami ( mąka, olej, jaja, proszek do pieczenia, śliwki) kawa Inka na mleku zwykłym i owsianym słodzona miodem

 

                                            

3.

Zupa mleczna (mleko 2%/mleko  i owsiane), bułka sezamowa z masłem i dżemem
Owoc
Warzywa do chrupania ( papryka, marchew, kalarepka)

 

Zupa z czerwonej soczewicy  (koper, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy, soczewica) pulpeciki a la gołąbki ( szynka wieprzowa/łopatka wieprzowa, sól, pieprz, jaja, bułka tarta) z ryżem, ogórek małosolny, kompot owocowy

 

Pieczywo białe słonecznikowe, razowe z masłem , jajka na twardo z majonezem i szczypiorkiem ( wędlina dla bezmlecznych)
Herbata miętowa

 

4.

Chleb z pastą jajeczną ze szczypiorem lub kanapka z wędliną i jajkiem,
herbata z cytryną

owoc

Zupa porowa  (masło, ziemniaki, por, marchew, pietruszka, przyprawy, śmietana 18%) z grzankami, paszteciki z mięsem (mięso wieprzowe, jaja, mąka, bułka tarta, przyprawy) surówka z kapusty pekińskiej z papryką i koperkiem, sok tłoczony 100%

Kasza jaglana na mleku zwykłym i owsianym z bakaliami i gruszką

 

5.

Bułka żytnia z pasztetem drobiowym, ogórek kiszony, herbata czarna słodzona miodem
Owoc

 

Barszcz ukraiński ( fasola biała, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki,por, przyprawy, śmietana 18%) kotlety rybne z fileta ( morszczuk bez skóry, jaja,bułka tarta, przyprawy), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej lub rzepa,  kisiel

 

Chałka z masłem, koktajl bananowy na mleku zwykłym i owsianym

 

6.

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi na mleku zwykłym i owsianym, bułka pełnoziarnista z masłem i dżemem owocowym
Owoc

Zupa jarzynowa z cieciorką  (ziemniaki, warzywa, przyprawy, włoszczyzna), spaghetti z sosem bolońskim  ( mięso wieprzowe, sos pomidorowy, warzywa, przyprawy) makaron, kompot owocowy

 

Bułka grahamka z masłem, ,szynką i serem żółtym, sałata, pomidor
herbata miętowa z miodem i cytryną

7.

STÓŁ SZWEDZKI
Pieczywo mieszane, masło śmietankowe i roślinne, wędlina, jaja, ser żółty, mix warzyw, herbata owocowa
owoc

Zupa ogórkowa ( marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy, masło, ogórki) kolorowy kociołek (filet z kurczaka, papryka, pieczarki, marchew,przyprawy) ryż paraboliczny kompot wieloowocowy

Placuszki drożdżowe z jabłkiem cukier puder, kakao na mleku zwykłym i owsianym
 

 

8.

Jajecznica ze szczypiorkiem ( dzieci bezmleczne - kanapka z wędliną i pomidorem) herbata czarna słodzona miodem owoc

Rosół z makaronem ( marchew, seler, pietruszka, przyprawy, bulion z drobiu) podudzie z kurczaka  ziemniaki, marchewka z groszkiem  kompot rabarbar 

Jogurt domowy, bułka swojska lub cynamonka, mleko owsiane - dzieci bezmleczne

9.

Zupa mleczna na mleku zwykłym i owsianym z makaronem literki, bułka z ziarnami i ser żółty owoc

Zupa krem z dyni ( dynia marchew, seler, pietruszka, ziemniaki przyprawy, śmietana 18%, pestki słonecznika prażone) polędwiczki w sosie własnym lub karkówka, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot z wiśni

Pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami, chleb baltonowski i żytni z ziarnami, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem

10.

Pieczywo białe, chleb żytni z ziarnami i pastą z tuńczyka lub makreli, ogórek kiszony herbata z cytryną, owoc

Zupa pieczarkowa (pieczarki marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy, masło śmietankowe) kluski serowe z musem truskawkowym ( dzieci bezmleczne makaron z prażonym jabłkiem)   kompot wieloowocowy

Płatki kukurydziane lub musli  na mleku zwykłym i owsianym, bułka z kruszonką

 

Owoce: jabłko, gruszka, śliwki,winogrona, mandarynki, kiwi
Owoce suszone: rodzynki, morele, śliwka suszona, żurawina, pestki dyni i słonecznika
Do picia  - woda niegazowana w każdej sali

JADŁOSPIS MOŻE ULEC MODYFIKACJI  za zgodą Dyrektora